Αρκετή κουβέντα γίνεται σχετικά με το αν τα VPN είναι νόμιμα ή όχι, λόγω ότι μπορεί να καλύψετε τα ίχνη σας και να «σερφάρετε» τελείως ανώνυμοι!

Τα VPN (Virtual Private Network) είναι στην ουσία ένας «μεσάζοντας» μεταξύ της συσκευής σας (υπολογιστής, κινητό, τηλεόραση, κτλ) και του διαδικτύου.

Φανταστείτε ένα τούνελ όπου όλη η κίνηση του διαδικτύου περνάει μέσα από εκεί πριν φτάσει σε εσάς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη φαίνεται ο υπολογιστής σας και τα στοιχεία σας στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε αλλά φαίνονται τα στοιχεία του VPN που έχετε επιλέξει.

Γι’αυτό το λόγο, τα δίκτυα VPN χρησιμοποιούνται αρκετές φορές για παράνομες λειτουργίες.

Είναι όμως νόμιμα τα VPN ή η χρήση τους απαγορεύεται από τα κράτη και τις κυβερνήσεις;

Η νομική βάση για τα VPN

Στην πλειονότητα των χωρών, η χρήση των VPN είναι απολύτως νόμιμη ενώ χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους τόσο για επαγγελματικούς λόγους όσο και για λόγους ενισχυμένης ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Βέβαια, η νομοθεσία συνήθως διαχωρίζει τη χρήση που γίνεται μέσω του VPN.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χρήση VPN για νόμιμους σκοπούς, όπως η προστασία των δεδομένων μας, η παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών (π.χ. θέλετε να δείτε ελεύθερα ελληνικά κανάλια μέσω διαδικτύου στο εξωτερικό και σας «κόβει» λόγω ip), ή η ασφάλειά μας όταν σερφάρουμε από ένα δημόσιο δίκτυο wifi είναι τελείως αποδεκτή.

Όμως, στον αντίποδα υπάρχει και η χρήση των VPN που έχει σχέση με παράνομες ή εγκληματικές ενέργειες.

Τέτοιες ενέργειες μπορεί να είναι η σύνδεση σε παράνομα δίκτυα με σκοπό των αγοραπωλησία ναρκωτικών, παράνομη ανταλλαγή ερωτικού περιεχομένου, κ.α.

Γενικώς ως χρήστες πρέπει να κατανοήσουμε ότι η χρήση ενός VPN δεν αλλάζει κάτι στο νομοθετικό πλαίσιο και ότι σε περίπτωση εγκληματικών ή παράνομων ενεργειών, οι πάροχοι VPN διαβιβάζουν τα πραγματικά στοιχεία των χρηστών στις αρμόδιες αρχές (μετά από αίτημά τους).

Χώρες που η χρήση VPN είναι παράνομη

Παρά την ευρεία δημοτικότητα των VPN, υπάρχουν ακόμα χώρες όπου η χρήση τους είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.

Τέτοιες χώρες ενδεικτικά είναι:

Κίνα: Στην Κίνα, πέρα από άλλους περιορισμούς σχετικά με το διαδίκτυο και τα social media, ένας ακόμα περιορισμός είναι η απαγόρευση χρήσης VPN που δεν είναι εγκεκριμένοι από το ίδιο το κράτος.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην Κίνα υπάρχει ένα «μεγάλο firewall” ώστε να φιλτράρεται όλη η εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση στο διαδίκτυο από και προς τους κατοίκους της χώρας.

Γι’αυτό το λόγο όσα VPN δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης (για να μπορούν να τα ελέγχουν) έχουν απαγορευτεί.

Ρωσία: Η Ρωσία απαγορεύει τη χρήση και λειτουργία όσων VPN δεν συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές για την καταγραφή και παροχή των δεδομένων των χρηστών.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Στα ΗΑΕ η χρήση VPN απαγορεύεται για σκοπούς που στη χώρα είναι απαγορευμένοι – όπως για παράδειγμα πρόσβαση σε περιεχόμενο που στα ΗΑΕ θεωρείται προσβλητικό ή παράνομο.

Ιράν: Το Ιράν στο θέμα των VPN κινείται όπως η Κίνα και θέτει σημαντικούς περιορισμούς στη χρήση τους καθώς θέλει να ελέγχει πλήρως την κίνηση του διαδικτύου.

Στα παραπάνω κράτη η μη εξουσιοδοτημένη χρήση VPN μπορεί να φέρει το χρήστη σε πολύ δύσκολη θέση με επιβολή προστίμων που φτάνει έως και τη φυλάκιση!

Νόμιμη χρήση των VPN

Τα VPN δημιουργήθηκαν με σκοπό οι εργαζόμενοι να μπορούν να εισέρχονται στο τοπικό δίκτυο της επιχείρησης που εργάζονταν, αν βρίσκονταν σε απόσταση ή σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Με αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να είναι «παρών» στο γραφείο και είχαν πρόσβαση σε όλα τους τα αρχεία.

Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν και έγιναν ευρέως διαθέσιμα για κάθε χρήση όπως την εξασφάλιση της ανωνυμίας.

Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, να γνωρίζετε πάντα τους τοπικούς νόμους της χώρας που βρίσκεστε, πριν χρησιμοποιήσετε ένα VPN και να έχετε στο μυαλό σας, πως αν χρειαστεί, ο -οποιοσδήποτε- πάροχος VPN θα δώσει τα πραγματικά σας στοιχεία όπως ip, mac address, κ.α. αν υπάρχει αίτημα λόγω εγκληματικής ή άλλης ποινικής ενέργειάς σας μέσω του VPN!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here