Τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) δεν είναι απρόσβλητα στις επιθέσεις χάκερ, όπως συμβαίνει και με όλα τα λογισμικά. Μπορεί οι κορυφαίοι πάροχοι να έχουν ενισχύσει την ασφάλειά τους σε μεγάλο βαθμό, αλλά κάποιοι μικρότεροι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων ετησίως.

Για να μην βρεθείτε μεταξύ των θυμάτων των παραβιάσεων δεδομένων, μάθετε μέσα από αυτό το άρθρο για τα αδύνατα σημεία των VPN και τον τρόπο επιλογής ενός αξιόπιστου παρόχου.

Πως είναι δυνατή η παραβίαση ενός VPN;

Οι χάκερ εντοπίζουν τις αδυναμίες στην υποδομή του VPN. Αν βρουν μια αδυναμία, θα την εκμεταλλευτούν, οδηγώντας συχνά σε κλοπή δεδομένων, απάτες, κλοπές ταυτοτήτων και άλλα επιζήμια γεγονότα.

Αυτά είναι μερικά σημεία που συχνά εξετάζουν οι χάκερς:

 

Παρωχημένα πρωτόκολλα VPN

Τα πρωτόκολλα VPN ορίζουν πως διαχειρίζονται τα δεδομένα και την κίνηση ανάμεσα στη συσκευή σας και το διακομιστή VPN. Πρωτόκολλα όπως το OpenVPN, το WireGuard ή το IKEv2 θεωρούνται ασφαλή, ενώ άλλα όπως το PPTP, το SSTP ή το L2TP παρουσιάζουν κενά ασφαλείας.

Μερικοί πάροχοι, ειδικά δωρεάν VPN, χρησιμοποιούν ακόμη αυτά τα παλαιότερα πρωτόκολλα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαρροών των δεδομένων σας.

 

Ανεπαρκής κρυπτογράφηση

Τα VPN κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας σε κωδικοποιημένο κείμενο πριν αποσταλούν από τη συσκευή σας. Αυτό κάνει την κίνησή σας να μην μπορεί να διαβαστεί καθώς ταξιδεύει προς τον διακομιστή VPN, προστατεύοντας τα δεδομένα ακόμα κι αν υποκλαπούν. Η ανεπαρκής κρυπτογράφηση, ωστόσο, μπορεί να αφήσει τις πληροφορίες σας εκτεθειμένες.

Η αξιοπιστία της κρυπτογράφησης εξαρτάται κυρίως από τον επιλεγμένο αλγόριθμο και το μέγεθος του κρυπτογραφικού κλειδιού. Το AES-256 αποτελεί τον πρότυπο αλγόριθμο κρυπτογράφησης για πρωτόκολλα όπως το OpenVPN και το IKEv2, ενώ το ChaCha20 χρησιμοποιείται στο WireGuard για ενισχυμένη ασφάλεια. Συνιστάται να επιλέγετε παρόχους VPN που χρησιμοποιούν αυτούς τους αλγορίθμους, καθώς πολλοί άλλοι μπορούν να χακαριστούν εύκολα με τις σημερινές τεχνολογίες.

 

Κλειδιά κρυπτογράφησης

Τα κλειδιά κρυπτογράφησης χρησιμεύουν για την ασφαλή κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση της κίνησης δεδομένων μεταξύ της συσκευής σας και του διακομιστή VPN. Η παράνομη πρόσβαση σε αυτά τα κλειδιά από χάκερς μπορεί να καταστήσει ευάλωτο ακόμη και το πιο στιβαρό κρυπτογραφικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η κλοπή των κλειδιών είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους και εξειδικευμένη γνώση.

Κάποιοι κορυφαίοι πάροχοι VPN έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία Perfect Forward Secrecy (PFS) για την αποτροπή τέτοιων απειλών. Το PFS ανανεώνει τα κρυπτογραφικά κλειδιά πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι επιτιθέμενοι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, καθιστώντας την κρυπτογράφηση σχεδόν αδύνατο να παραβιαστεί, ακόμη και αν κλαπούν τα κλειδιά.

 

Ευπαθείς διακομιστές

Εκτός από τους χρήστες, οι διακομιστές των VPN αποτελούν συχνά στόχο για τους χάκερς. Οι ποιοτικοί πάροχοι VPN έχουν στραφεί σε διακομιστές που λειτουργούν μόνο με μνήμη RAM και πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους ασφαλείας στην υποδομή των διακομιστών τους. Αντιθέτως, μερικοί μικρότεροι πάροχοι διατηρούν ακόμα τα δεδομένα των χρηστών σε σκληρούς δίσκους, χρησιμοποιώντας πρακτικές ασφαλείας που δεν θεωρούνται αξιόπιστες πλέον.

Οι χάκερς συχνά επιτίθενται σε διακομιστές με ελλιπή διαπιστευτήρια σύνδεσης ή ασθενή διαμόρφωση, επιδιώκοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών.

Πέραν αυτού, η κατάσχεση servers από καταπιεστικές κυβερνήσεις, προκειμένου να προσπελάσουν δεδομένα δραστηριότητας χρηστών, δεν είναι σπάνια. Για να προστατεύσετε την ασφάλειά σας, προτιμήστε ένα VPN με αξιόπιστη υποδομή διακομιστών και υψηλή κρυπτογράφηση.

 

Τι θα συμβεί εάν το VPN σας χακαριστεί;

Μια παραβίαση στο VPN σας μπορεί να επιτρέψει στους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευαίσθητες πληροφορίες σας και στην ιστορικό της κίνησής σας, ή ακόμα και να σας εκθέσουν σε επιθέσεις Man-in-the-Middle (MITM). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας, απάτη, υποκλοπή λογαριασμών, μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό και άλλα.

Οι χάκερς που επιτυγχάνουν πρόσβαση σε ένα διαρρέον VPN συχνά επιδιώκουν τα εξής:

  1. Κλοπή δεδομένων: Προσπαθούν να αποκτήσουν τα δεδομένα των χρηστών, τα οποία είναι πολύτιμα για στοχευμένες επιθέσεις phishing ή για πώληση σε διαφημιστικές εταιρείες.
  2. Απάτη: Η πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες και τραπεζικά στοιχεία μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας, υποκλοπή λογαριασμών ή ακόμη και σε οικονομική απώλεια.
  3. Κακόβουλο λογισμικό: Ένα παραβιασμένο VPN μπορεί να μην επιτρέπει άμεση εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, αλλά αυξάνει την ευπάθεια των συσκευών σας σε MITM και άλλες επιθέσεις που μπορούν να επιτρέψουν στους χάκερς να ελέγχουν τις συσκευές σας.

 

Τι να κάνετε εάν το VPN σας έχει χακαριστεί;

Η αντιμετώπιση μιας διαρροής του VPN σας μπορεί να μην είναι ευχάριστη, αλλά είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προχωρήσετε στρατηγικά. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα εάν ανακαλύψετε ότι το VPN σας έχει παραβιαστεί προσφάτως:

  1. Καταργήστε την εγκατάσταση του VPN από όλες τις συσκευές σας και επανεκκινήστε τες,
  2. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας,
  3. Χρησιμοποιήστε ένα antivirus για να σαρώσετε τις συσκευές σας αναζητώντας κακόβουλο λογισμικό και malwares,
  4. Ελέγξτε για ανεξήγητες δραστηριότητες στον τραπεζικό σας λογαριασμό,
  5. Ελέγξτε για εφαρμογές ή επεκτάσεις που δεν έχετε εγκαταστήσει εσείς. Αν βρείτε κάποιες, διαγράψτε τες,
  6. Επιλέξτε έναν αξιόπιστο VPN, με κορυφαίες τεχνολογίες, για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

 

Πώς να διαλέξετε ένα VPN για μέγιστη ασφάλεια από τους χάκερς

Δεν είναι δυνατόν να είστε 100% σίγουροι ότι ένα VPN δεν θα παραβιαστεί ποτέ. Ωστόσο, μπορείτε να αξιολογήσετε τις λειτουργίες του και να δείτε αν προσφέρει αξιόπιστη προστασία.

Ασφαλή πρωτόκολλα VPN και κρυπτογράφηση

Επιλέξτε VPN με σύγχρονα πρωτόκολλα όπως OpenVPN, IKEv2 και WireGuard, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης AES-256 και ChaCha20 για αυξημένη ασφάλεια.

Ορισμένοι premium πάροχοι, όπως η NordVPN με το NordLynx ή η ExpressVPN με το Lightway, προσφέρουν επίσης προηγμένα και ασφαλή ιδιόκτητα πρωτόκολλα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν πάροχο που δεν χρησιμοποιεί παλαιότερα και ευπαθή πρωτόκολλα όπως το PPTP ή το SSTP.

 

Πολιτική μη καταγραφής δραστηριοτήτων

Αναζητήστε ένα VPN που δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής της δραστηριότητάς σας, ιδανικά με επιβεβαίωση από ανεξάρτητο ελεγκτή. Χωρίς αρχεία καταγραφής, οι εισβολείς έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αποκτήσουν ευαίσθητα δεδομένα, ακόμη και αν διαπεράσουν τις άμυνες του VPN.

 

Διακομιστές Μόνο RAM

Είναι γνωστό ότι οι χάκερς μπορούν να επιτεθούν απευθείας στους διακομιστές των VPN, γεγονός που καθιστά την ασφάλειά τους ακόμα πιο σημαντική. Οι διακομιστές που λειτουργούν μόνο με RAM δεν διαθέτουν σκληρούς δίσκους, επομένως δεν μπορούν να αποθηκεύσουν μόνιμα δεδομένα. Κάθε φορά που ένας τέτοιος διακομιστής κλείνει ή επανεκκινεί, όλα τα δεδομένα που περιέχει διαγράφονται, εξαλείφοντας τις συνέπειες μιας πιθανής επίθεσης.

 

Διακόπτης Ανάγκης (Kill Switch)

Ο διακόπτης ανάγκης (Kill Switch) είναι μια λειτουργία που διακόπτει την πρόσβαση στο διαδίκτυο αν η σύνδεση με το VPN πέσει. Αν και δεν παρέχει άμεση προστασία στο VPN από χακάρισμα, αποτρέπει τη διαρροή δεδομένων σε περίπτωση προβλήματος με το ίδιο το VPN. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα VPN που περιλαμβάνει αυτή τη λειτουργία, προσθέτοντας μια επιπλέον στρώση ασφάλειας για κάθε ενδεχόμενο.

 

Ελέγχοι Ασφαλείας

Ένας πάροχος VPN που παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια τη δική του και των χρηστών του, θα υποβάλλεται σε ανεξάρτητους ελέγχους ασφαλείας από αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες. Αυτό βοηθά τους παρόχους να ανακαλύπτουν και να εξαλείφουν πιθανές απειλές πριν αυτές εκμεταλλευτούν από τρίτους. Οι αναφορές αυτών των ελέγχων είναι συχνά δημόσια διαθέσιμες, επιτρέποντας στους χρήστες να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια του επιλεγμένου VPN.

 

Προτιμήστε έναν αξιόπιστο και ασφαλή πάροχο VPN

Αν και κάθε VPN μπορεί θεωρητικά να χακαριστεί, στην πράξη αυτό συμβαίνει σπάνια με τους premium παρόχους, ενώ τα προβλήματα ασφαλείας είναι πιο συχνά σε δωρεάν VPN, τα οποία δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να διασφαλίσουν μια ασφαλή υποδομή.

Επιλέγοντας ένα premium VPN, με μια μακροπρόθεσμη συνδρομή, το κόστος μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, προσφέροντας σημαντική προστασία για την ιδιωτική σας ζωή και την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο.”

 

Συχνές Απορίες – FAQ

Είναι ασφαλής η χρήση ενός VPN;

Η χρήση ενός VPN είναι ασφαλής, αρκεί να επιλέξετε μια αξιόπιστη υπηρεσία VPN. Ένα καλό VPN θα χρησιμοποιεί ασφαλή πρωτόκολλα και τεχνικές κρυπτογράφησης, δεν θα διατηρεί αρχεία καταγραφής δραστηριότητας του χρήστη, θα έχει διακομιστές μόνο RAM και θα υποβάλλεται σε τακτικούς ελέγχους από ανεξάρτητες εταιρείες. Αυτά τα πρότυπα ασφαλείας συνήθως τα συναντάμε σε πληρωμένες υπηρεσίες VPN, ενώ τα δωρεάν VPN συνήθως προσφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

 

Μπορούν οι χάκερς να δουν τη δραστηριότητά σας όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN;

Όχι, οι χάκερς δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητά σας όταν χρησιμοποιείτε ένα VPN. Ακόμη και αν καταφέρουν να εισχωρήσουν στο δίκτυό σας, θα βλέπουν μόνο ακατανόητους κώδικες, καθώς το VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας πριν αυτά φύγουν από τη συσκευή σας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της κίνησης δεδομένων σε κάθε στιγμή.

 

Ποιες απειλές δεν αντιμετωπίζει ένα VPN;

Ένα VPN δεν μπορεί να σας προστατεύσει από κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή από τη λήψη μολυσμένων αρχείων. Επιπλέον, δεν προσφέρει προστασία για τη συσκευή σας από ήδη υπάρχοντες ιούς ή άλλες offline απειλές. Για αυτούς τους λόγους, συνιστάται η χρήση ενός VPN σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο antivirus πρόγραμμα για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Στο MyVpn.gr μπορείτε να διαβάσετε για τους καλύτερους VPN που υπάρχουν στην αγορά, να συγκρίνετε τις υπηρεσίες και τις τιμές τους και να αγοράσετε τον καταλληλότερο για εσάς VPN για να έχετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στο διαδίκτυο!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here